Sizlerle yakın tarihte üzerine araştırma yaptığım ve Dünya Çocuk Kongresi’nde sunduğum yeni makalemi paylaşmak istiyorum. Bir çoğumuzun da bildiği üzere medya araçları bilinçli bir şekilde kullanılmadığı zaman olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sonuçlardan birisi de çocuklar üzerinde annelik, ebeveynlik ve aile kavramlarının oluşumuna yansıyan etkilerdir.
Çalışmanın tamamına aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşarak inceleyebilirsiniz. Ebeveynler ve çocuğa hitap eden bütün uzmanlar için faydalı olacağını ümit ediyorum.
Sevgiyle,
Pervin AHMEDOVA
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KIZ ÇOCUKLARINDA ANNELİK OLGUSUNUN OLUŞUMUNA ANİMASYON FİLMLERİNİN ETKİSİ
Parvin AHMADOVA[1]
Özet
Filozoflar, psikologlar, sosyologlar, son iki yüzyıl boyunca farklı ülkelerin doktorları, aile kuramları, din ve aile hukuku tarihine atıfta bulunarak, annelik sorununu araştırmaktadırlar (Anohin, 1979; Batuev, 1996; Bergum, 2000; Dobryakov, 2010; Zaparojets, 1986; Kant, 1963 – 1966). Bununla birlikte, tarihsel psikoloji ve sosyal tarihin incelenmesine yönelik yeni yaklaşımların ortaya çıkmasından önce, Dünya Bilim Topluluğu tarafından annelik tarihinin teması bağımsız olarak tanınmıyordu. Daha çok tıbbi, etnolojik ve psikolojik araştırmalarda bir bileşen olarak yer almakta olan annelik konusu, hiç kimse tarafından disiplinlerarası ve olağanüstü derecede aktüel konu olarak bahsedilmediği de görülmektedir. Her toplumda anneliğe ilişkin değer ve normların değişkenliği annelik olgusunun farklı gelişimine ve farklı “anne imajı”nın oluşmasına katkı sunar. Günümüzde anneliğin tanımlanması ve sosyal olarak inşa edilmesine etki eden önemli faktörlerden birisi de medya araçlarıdır. Medyanın insanların yaşamlarının farklı alanları üzerindeki etkisinin büyüklüğü her geçen gün artmaktadır. Özellikle animasyon filmleri çocukların yaşamında özel bir yer işgal etmektedir. Ne yazık ki, izleyiciyi genişletmek isteyen modern üreticiler, içeriğin sanatsal ve ahlaki yönüne çok az dikkat etmekte ve çoğu zaman sadece büyüleyici bir etki ile sınırlı kalmaktadırlar. Bu noktadan hareketle bu çalışmanın amacı okul öncesi dönemde kız çocuklarında annelik olgusu ve anne imajının oluşumuna animasyon filmlerinin nasıl etki ettiğini anlamaya çalışmaktır. Animasyon filmlerinin çocuklarda anne imajı üzerinde yarattığı etkiler çalışmada örneklem olarak seçilen ABD yapımı 23 animasyon film örneği üzerinden araştırılacak ve araştırmanın genel bir değerlendirmesi niteliğindeki sonuç bölümüyle çalışma sonlandırılacaktır.
Anahtar kelimeler: animasyon filmleri, annelik olgusu, anne imajı.
INFLUENCE OF ANIMATED FILMS ON THE FORMATION OF MOTHERHOOD PHENOMENON IN GIRLS IN PRESCHOOL PERIOD
Parvin AHMADOVA[2]
Abstract
Philosophers, psychologists, sociologists, doctors of different countries over the past two centuries have been investigating the problem of motherhood, referring to the history of family theories, religion and family law (Anokhin, 1979; Batuev, 1996; Bergum, 2000; Dobryakov, 2010; Zaparojets, 1986; Kant, 1963 – 1966). However, prior to the advent of new approaches to the study of historical psychology and social history, the theme of the history of motherhood was not independently recognized by the World Scientific Community. The issue of motherhood, which is a component of medical, ethnological and psychological research, is not mentioned by anyone as an interdisciplinary and extraordinarily topical issue. The variability of values and norms related to motherhood in every society contributes to the different development of motherhood and the formation of a different “mother image”. One of the important factors affecting the identification and social construction of motherhood today is media tools. The extent of the media’s influence on different areas of people’s lives is increasing every day. Especially animated movies occupy a special place in children’s lives. Unfortunately, modern producers seeking to expand the audience pay little attention to the artistic and moral aspect of the content, and are often limited to only a fascinating effect. From this point on, the aim of this study is to try to understand how animated films affect the formation of motherhood phenomenon and mother image in girls in preschool period. The study will investigate the influence of US-produced animated films on the phenomenon of motherhood.
Keywords: animated films, motherhood phenomenon, mother image.
[1] Doktora Öğrencisi, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Anabilim Dalı, Antalya, Türkiye.
[2] PhD student, Akdeniz University, Institute of Social Sciences, Department of Women’s Studies and Gender, Antalya, Turkey.